Strangers from the Neighborhood – Violence and Inter-Ethnic Relationships in the Village of Jabuka in 2010 - Kubiček, Andrej (Zbornik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, 2018)
Rad ima za cilj objasni nasilne sukobe i napade na lokalnu romsku zajednicu koji su se desili u selu Jabuci 2010. godine. Budući da je društveni kontekst ovih događaja vrlo specifičan, pružena je retka prilika da se istraži kako se rasizam generiše "odozdo" u stvarnoj mikrosociološkoj situaciji. Biće pokazano kako su lokalne društvene podele dobile rasijalni karakter, kakva je uloga glasina u uobličavanju rasističkih predstava o sopstvenim susedima i konačno, na koji način je sve to skupa snažno uticalo na identitet obe grupe.